17 september 2012

Choklad är BRA!

Choklad innehåller en massa vitaminer och mineraler - bland annat magnesium, kalcium och järn. De är alla viktiga om du vill hålla dig sund och frisk. Kalcium är bra för skelettet, och järn är bra när du har mens och förlorar blod.

Har du någon gång upplevt att du känner dig gladare efter att ha ätit choklad? Det stämmer faktiskt, för choklad fungerar som ett slags antidepressivt. Det är ämnet tryptophan som är 'skyldig'. Den hjälper nämligen kroppen att producera serotonin och endorfiner, som är kroppen egna 'lyckopiller'. Farväl ledsamhet!

Du har kanske redan hört att mörk choklad är full av antioxidanter, men visste du att den innehåller MER antioxidanter än både grönt te och blåbär? Bra anledning att ta en ruta eller två av den mörka chokladen!

Mörk choklad är en tvättäkta sjukdomsbekämpare. Den reducerar stressymptom avsevärt, och ökar blodtillförseln till lungor och andra organ. Det hjälper din kropp att förhindra blodpropp. Det tycker din hjärta om…

Choklad hjälper din hjärna att åstadkomma bättre. Chokladen får blodet att strömma snabbare, och hjälper dig att få bättre koncentration. Det ökar inlärningsförmågan. Kanske ska du ta med dig mörk choklad när du ska skriva tenta, eller på jobbet..?

Det finns en bra anledning till varför du är extra sugen på choklad när du har mens. Choklad hjälper kroppen att dämpa smärtor och andra symptom från PMS, för det gör dig lite gladare. Ett utmärkt argument för att få din partner att gå till kiosken åt dig!

Verkligen..? Ja! En liten mängd mörk choklad ett par gånger i veckan kan faktiskt ge dig fastare bröst. Chokladen innehåller det bröststärkande ämnet stearinsrya och oljesyra. Båda ämnena är även bra för hjärtat. Men chokladen måste vara mörk, en ljus mjölkchoklad ger inte den effekten.
Och alla världens män rusar iväg för att köpa mörk choklad till sina kvinnor..?

Om du låter chokladen smälta på tungan, ger den samma effekt som när du får en passionerad kyss. Och verkningen av en chokladbit håller i upp till 4 timmar. Det som händer är att blodtrycket stiger lite, och att hjärnaktiviteten ökar. Det samma händer när du kysser en du är förälskad i.

Ja, du kan faktiskt dö av choklad, men då ska du ha i dig ganska stora mängder. Du måste faktiskt trycka i dig ca 10 kg på en gång! Och det har vi ännu inte sett någon klara av...

10 kg är också oavsiktligt den mängd choklad världens mest chokladätande land klarar av att få i sig på ett år. Det är Schweiz som ligger på förstaplats, och England ligger på andraplats över chokladätande länder i världen.

Några fler bonusar med choklad är att den inte innehåller något som kan framkalla allergi. Det kan ju ändå vara tillsatt saker som kan framkalla allergier, som nötter, frukt eller liknande, men själva chokladen i sig själv ger inga allergiska reaktioner. Och det är bara en myt att man får finnar av choklad!

Nu ska jag smälla i mig mina två!! ;)


Inga kommentarer: