24 augusti 2013

Träna mer och få bättre hy!

När du tränar ökar blodcirkulationen i hela kroppen, även i blodsystemet i huden. Det aktiverar och renar huden på flera sätt. Huden syresätts och får mer näring, nya celler produceras och gamla stöts bort. Slaggprodukter och toxiner transporteras bort.

Din hy blir helt enkelt renare och friskare.
- När du blir varm öppnar porerna upp sig och då kan de släppa ut smuts. Men du svettas också ut bakterier som kan komma in i porerna. Därför är det viktigt att snabbt rengöra ansiktet efter träning, säger hudvårdterapeuten André Korkeamäki.

All typ av träning är bra för huden, men vill du verkligen få den renande effekten ska du satsa på konditionsträning som får fart på blodcirkulation och som får dig att svettas. Exakt vad du tränar spelar mindre roll.
- Det kan vara att gå en promenad, ta en cykeltur eller använda en konditionsmaskin, något som får dig att svettas lite, säger den amerikanska läkaren och sportmedicinspecialisten Douglas Peterson i en artikel på sajten menslifetoday.com.

Vill du träna utomhus kan du springa, promenera eller cykla. Fördelen med att träna ute är att du får frisk luft. Solen gör att du får påfyllning av D-vitamin och ljuset påverkar sömnhormonet melatonin positivt.
Gillar du att träna i grupp kan du testa crossfit, spinning eller aerobic. Eller satsa på sporter som innebandy, fotboll eller tennis. Behöver du skonsam träning är simning ett bra alternativ. Vill du kombinera med styrketräning kan du springa på gymmets löpband eller använda någon annan konditionsmaskin.

- Gör någon typ av konditionsträning som höjer din puls i en halvtimme varje dag, säger Douglas Peterson.
Träning minskar också stress och ger påslag av hormoner som har positiv effekt på huden. Därför kan även yoga, som är stressreducerande, vara ett träningsalternativ. Tränar du utomhus ska du komma ihåg att skydda huden i ansiktet. Använd solkräm på sommaren och en klimatkräm som skyddar huden mot kylan på vintern. Glöm inte heller att dricka ordentligt med vatten, det hjälper både att rena och återfukta huden.

Inga kommentarer: