3 juni 2012

Nyttigare tårta!

Gårdagens efterrätt!
Hallonmousetårta med mazarinbotten och jordgubbsgrädde!
Glutenfri och sockerfri, men den var god ändå! :)

Mazarinbotten
200 g mandel
3-4 msk vispgrädde
3 ägg

Hallonmousse
5 gelantinblad
500 g hallon
5 dl vispgrädde

Jordgubbsgrädde
2,5 dl vispgrädde
mixade jordgubbar

Mazarinbotten: Skålla och skala mandeln, mal den sedan i en mandelkvarn. Eller använd färdigt mandelmjöl. Tillsätt sedan en matsked grädde i taget och blanda tills lämplig mandelmassakonsistens. Man kan blanda i någon matsked socker om man vill ha den sötare. 
Lägg i smör och blanda väl, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Använde en form på ca 24 cm i diameter och bred ut mandelmassan jämnt.
Grädda botten 20 minuter i 175 grader.
Jag använde mig av en form med löstagbara kanter, jätte lätt och man kan använda bakplåtspapper runt om man vill ha en finare och renare kant än vad jag fick.

Hallonmousse: Lägg gelantinblanden i kallt vatten i minst 5 min. Mixa medans hallonen till pure eller pressa saften ur bären om du inte vill ha med kärnorna, det gjorde jag, tar längre tid, men man slipper dem!
Koka upp 1 dl av hallonen, tillsätt grädden och eventuellt socker om bären inte är nog söta själv.
Ta av kastrullen från plattan och blanda i gelantinbladen, blanda sedan i resten av hallonen och häll krämen över mazarinbotten. Ställ in i frysen någon timme så den får stelna till lite.

Jordgubbsgrädde: Vispa grädden och tillsätt mixade jordgubbar, tills man får så mycket jordgubbs smak som man vill ha, man kan blanda i socker för en sötare grädde.
Bred det över den stelnade kakan och låt stå i frysen 2-4 timmar till innan servering.

Ringla över lite choklad och dekorera med hallon, jordgubbar eller vad man kommer på :)


Lägg till bildtext

Dekoration! 

Dålig bild och den hade börjat smälta, men såhär såg den ut när man skärde i den! :)

1 kommentar: