31 december 2012

Uppvärmning!

När man sitter och klickar runt på datorn kommer det ofta upp saker, oftast massa tråkig reklam, men nu kom det faktiskt upp en bra sak! Nämligen om träning, jag har problem med mina knän och kan därför inte springa så mycket. Det här är kopierat rakt av och gäller väl mer ett styrkepass, men jag hoppas på att en annan uppvärmning ska funka för mina knän med.

Löpbandet är det sista du ska välja för att värma upp. Nästan vad annat som helst är bättre.

Därför ska du undvika löpbandet: Löpbandet belastar i hög grad knäna, och eftersom knäna spelar en avgörande roll i många styrketräningsövningar är en tur på löpbandet inte att rekommendera som uppvärmning. Du får förvisso upp värmen genom att springa men i stort sett uppnår du inte mer än så.

Styrketräning handlar om att utföra olika rörelser med vikter.  Därför finns det absolut ingen anledning till att värma upp med konditionsträning. Spendera hellre fem minuter i en roddmaskin, innan du tar 1-2 lätta serier av de övningar du sedan ska igång med. Under uppvärmningen är det viktigt att du väljer en mycket lätt vikt.

Den här uppvärmningsformen ger långt bättre effekt vad gäller att smörja knän, axlar och andra leder. Dessutom aktiverar du nervsystemet och övar in de rörelser du ska utföra under styrkepasset. Under den här så kallade tekniska uppvärmningen förebygger du också eventuella skador.

Myt 1: Du bör alltid göra 3x10 upprepningar! - 1 (© Magasinet Aktiv Träning)

Inga kommentarer: