14 november 2011

Bett, något som många skulle behöva läsa och lära sig!

Något jag stör mig mycket på, är folk som säger att de kan så mkt om hästar men de har inte ens en utrustning som passar hästen, då kan man väl inte så mkt?
Det vanligaste jag har sett under den tid jag hållit på med hästar är för långa bett, när jag själv va mindre var det många som sa att bettet skulle va långt, det va snällare mot hästen. Så självklart har jag också gjort misstag att ha lite för långa bett på Silja, men när man väl får höra hur det egentligen ska vara, av veterinär och utbildade kunniga hästmänniskor så lovar jag att man fort fixar till felet! Alla gör ju fel det är mänskligt, men man ska kunna erkänna att man gör fel ibland och sedan försöka fixa till det, absolut inte ignorera. Ingen är perfekt! Ingen kan allt! Alla kan lära av avrandra!

Hästens tuggsystem är utvecklat för att ta in och bearbeta stråfoder. Man kan dela in munhålan i tre funktionella enheter:

*Framtandspartiet biter av och tar in föda

*Det tandfria området (lanerna) fungerar som lagringsplats

*Kindtandspartiet bearbetar födan

När vi betslar hästen kommer vi att påverka en mängd olika naturliga reflexer i lanområdet.
I gommen finns nerver som
reagerar då tillräcklig mängd föda lagrats i det tandfria området. Trycket som då uppstår utlöser reflexer så att tungan lägger upp fodret på kindtänderna och bearbetningen kan börja. Dessa reflexmönster kommer också att påverkas då vi lägger ett betsel i detta område.
För att påverka dessa reflexer så lite som möjligt är det viktigt med ett väl tillpassat betsel. Det är också bra att tänka på att det inte finns något egentligt utrymme i munhålan för ett betsel. När munnen är stängd fylls lanområdet av tungan samt gomtaket. Med tanke på platsbristen är det följaktligen bättre med ett tunnare betsel än ett tjockare.


Som ni ser på bilden till höger, så är det ett för långt bett, ett för långt bett ökar risken för klämskador, då det rör sig mer i sidled vid tygeltag, än vad ett korrekt anpassat bett gör.
Det är vanligt att när man har ett
för långt bett så spänner man bara
sidostyckena mer, så att bettet ska ligga mer "fast" i munnen, men det är det sämsta man kan göra, då döjer man ju bara felet och bettet kommer ligga totalt fel i hästens mun..


Som ni ser på bildern nu så är det så som ett korrekt anpassat bett ska sitta i hästens mun. Bettet ska alltså bara ligga mellan lanerna, det ska inte vara längre än så, det är då mellan lanerna man mäter hästens storlek på bett, det kan vara svårt att mäta på en häst, men man ser när bettet ligger bra, man kan även ha valt ett för kort bett, men då är det som att bettringen vill "in" i munen och då är det inte heller så bekvämt för hästen..


Men eftersom att jag själv har en "stark" häst, så vet jag att det är lätt att prova att bettsla upp, alltså prova rida med starkare bett. Då hästens oftast känns bättre på det starkare bettet från början så fortsätter man rida med det för man tror att det funkar, men efter ett tag kommer det inte vara så effektivt längre, så den bästa lösningen på t.ex. en stark häst är variation! Det gäller alla hästar, man ska konstant variera betten och nosgrimmorna på hästen. Annars kan hästen ändå få betselrelaterade skador, än om bettet är väl tillpassat.

 Det bästa sättet att minimera denna risk är att variera betslingen. Olika typer av bett ger olika tryckfördelning i munnen. Man kan dela in dessa i tre huvudgrupper: delade, odelade och bettlösa alternativ. Om man växlar mellan huvudgrupperna får man störst variation avseende tryckfördelning. Använd aldrig samma bett mer än två dagar i följd. Tänk även på att nosgrimman ger en tryckbelastning, men då från utsidan. Variera gärna både vad gäller typ av nosgrimma och dess placering.  Det är även bra att rida helt utan nosgrimma, då hästen inte har något tryck alls då. Men man får inte glömma att oavsett vilken utrustning man använder är det alltid ryttarens inverkan via tygeln som avgör hur hästen uppfattar signalerna samt om den får betselrelaterade skador eller ej.

Det är väl en liten grund, det finns så mkt mer man kan ta upp, men det hinner jag inte nu, men hoppas någon läser det och kanske lär sig lite från texten! Men som sagt innan, det är mänskligt att göra fel och det är ju först när man vet om felet som man kan rätta till det, är man inte säker kan man ju alltid fråga någon som är kunnig inom området och då menar jag inte självlärd utan utbildad!

"Bilderna kommer från google"

Inga kommentarer: