1 oktober 2014

Det bästa med CITRONER!

Jag använder ofta citron när jag städar och rengör händerna, när man plockat bär bland annat. Såhär får ni lite extra knep, citron har man ju även nästan alltid hemma.Man kan ju även baka med Citroner!


1. Få bort dålig lukt i kylen

Gör rent kylskåpet. När du är klar, lägg in en halv citron (med snittytan uppåt) för att få bort dålig lukt i kylskåpet. Funkar även för skafferiet!

2. Slipp stinkande sopor

Du kan även skala citronen och lägga skalet i soppåsen i köket. På så vis slipper du stinkande sopor.

3. Gör rent mikron

Blanda saften från en citron med lite vatten i en skål. Ställ i mikrovågsugnen och kör på full effekt i några minuter. Den ingrodda fukten löses upp och kan lätt torkas bort med en trasa.

4. För kalkavlagringar

Gnid citron mot kalkavlagringarna på diskbänken eller i badrummet. Vänta några minuter och torka sidan med trasa.

5. Allrengöring

Tea tree-ola och citronjuice har antibakteriella egenskaper. En bra allrengörare kan därför vara att blanda 10 droppar citronjuice med 20 droppar tea tree-olja i 1 deciliter vatten. Det fungerar perfekt för rengöring av kakel, köksytor och golv.

6. Ta bort fläckar

Du kan gnugga citron på fläckar på kläder innan du kastar in dem i tvättmaskinen – för en naturlig fläckborttagning.

7. För tuffare rengöring

Om du har lite svårare fläckar kan du göra en egen rengöringsvätska av citronskal och vitvinsvinäger. Låt blandningen stå i en burk i minst tio dagar. Sedan kan du använda den som rengöringsvätska som både luktar gott och är effektivt. Men kom ihåg att citron har en blekande effekt!

8. Enklaste rengöringen

Pressa lite citronsaft och blanda med vatten. Häll över blandningen i en sprayflaska. Nu har du en bra sprej för att torka av bord och bänkytor.

9. Tvätta fönster

Med en mikrotrasa för fönster och en liter vatten blandat med saften från en halv citron får du rutorna skinande rena. Torka med en torr mikrotrasa eller fast pappar.

10. Putsa mässing

Ta citronskelett (det vill säga varken saften eller skalet), salta på det och gnid det sedan mot ljusstakar, bricka eller annat du har i mässing eller koppar. Resultatet kommer bli blankt och fint.

Inga kommentarer: