Godaste lussekatterna!
Ingredienser lussekatt utan kesella
- 150 gram smör
- 5 dl mjölk
- 50 gram jäst
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl socker
- 1 st ägg
- 0,5 gram saffran
- ca 16 dl vetemjöl
Garnering lussekatter
Gör så här:
- Smält matfettet och blanda med mjölken, värm tills det är ljummet – känn med fingret.
- Blanda ner jästen i en del av degvätskan och tillsätt sedan resten.
- Rör ner socker, salt, ägg, det mesta av mjölet och saffran.
- Knåda degen tills den är smidig och blank och släpper från bunkens kanter utan att klibba, tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Låt degen jäsa i bunken med bakduk i ca 30 minuter. Undvik drag och ställ bunken varmt.
- Knåda degen och dela den i 40 bitar som du bakar ut till lussekatter.
- Placera lussekatterna på smord plåt eller med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
- När lussekatterna jäst klart garnerar du med russin och penslar med uppvispat ägg.
- Grädda 5-7 minuter i mitten av ugnen tills lussekatterna är gyllenbruna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar